Earth / Zwart

2015


Continium Kerkrade


Earth:

Zwart:

Eind 2015 legde Tungsten de laatste hand aan een omvangrijk, tweeledig project voor wetenschapsmuseum Continium in Kerkrade.

In Zwart wordt de geschiedenis van de Limburgse staatsmijnen belicht. In Earth stijgen we juist ver boven het aardoppervlak uit om vanuit het International Space Station (ISS) onze even majestueuze als kwetsbare thuisplaneet te beschouwen. Twee thema’s die de bezoeker in drie etappes – en evenzovele ruimtes – aan zich voorbij ziet trekken.Amsterdam-Boston-Kerkrade

Onbetwist innovatief hoogstandje zijn de twee 360-gradenfilms die Tungsten produceerde voor het Columbus Theater, waarbij de bezoeker vanaf twee ringen neerkijkt op een rond projectievlak van twintig meter doorsnee. Voor technisch advies ging Tungsten te rade bij de Amerikaan Douglas Trumbull, special-effects tovenaar (2001: A Space Odyssey, Blade Runner, Close Encounters of the Third Kind) en als medebedenker van het IMAX dé specialist op het gebied van afwijkende projectiemethodes.

Een project met zoveel technische uitdagingen vraagt om een grondige voorbereiding. Tungsten legde contact met de grondlegger ván en belangrijkste autoriteit óp het gebied van moderne special visual effects.

De Amerikaan Douglas Trumbull (73) verzorgde de visual effects van de klassieke SF-films 2001: A Space Odyssey (1968), Close Encounters of the Third Kind (1977), Star Trek: The Motion Picture (1979) en Blade Runner (1982), en houdt zich de laatste jaren bezig met technische innovaties die zowel in de film- als de pretparkindustrie (Back to the Future: The Ride) worden toegepast.

In juli 2015 was een delegatie van Tungsten te gast op het hoofdkwartier van Trumbull in Boston, waar de meester de Nederlanders persoonlijk een dag lang genereus van adviezen voorzag.

Next ︎