Droogte in de Delta

2020 - ongoing


IABR-ATELIER

In de delta waar we wonen confronteert klimaatverandering ons met nieuwe problemen. In 2018 is het met veel kunst- en vliegwerk gelukt de watermachine draaiende te houden, maar bij die ene droge zomer is het niet gebleven. Gebieden herstellen maar moeizaam van de droogte en er is waarschijnlijk blijvende schade, zowel in de stedelijke als in de natuur- en landbouwgebieden.
We hebben ons land honderden jaren lang steeds slimmer ingericht op het zo snel en efficiënt mogelijk afvoeren van water vanuit het oogpunt van waterveiligheid en landbouwproductiviteit. Maar hoe water vast te houden om het te kunnen gebruiken als we het nodig hebben, dat is een onverwachte uitdaging. Dat Nederlanders, als geen ander volk, weten hoe met water om te gaan, is even geen zekerheid meer.

Tungsten ontwierp in opdracht van de IABR en het Ministerie van VROM voor de tentoonstelling Droogte in de Delta een werkelijk monumentale videoprojectie van maar liefst 30 meter breed en vier meter hoog. Met behulp van acht elkaar overlappende HD-projecties, werd in 2020 een animatiefilm vertoond die tot in detail en met behulp van letterlijk en figuurlijk nieuwe perspectieven de uitdagingen schets waarmee we als polderende natie te maken hebben en krijgen. Onder regie van Martin Grootenboer en met behulp van de hallucinerende animaties van Sara Orfali.


Next ︎