Het gedroomde museum

2021 - ongoing


Kunstmuseum (voorheen Gemeente Museum) Den Haag

Lang voordat museumarchitectuur populair was als toeristische trekpleister, droomden architect Hendrik Petrus Berlage en museumdirecteur Hendrik Enno van Gelder van een vooruitstrevend museumgebouw. Een gebouw waar bezoekers zich thuis zouden voelen, en waar de kunst ultiem tot z’n recht zou komen. In 1935 werd deze droom werkelijkheid met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag. Hoewel Berlage in 1934 stierf en de oplevering dus niet meemaakte, heeft hij samen met Van Gelder een voorbeeld geschapen voor vele musea die later ontstonden.

Aan de hand van verhalen, foto’s, (ontwerp)tekeningen en bijzonder archiefmateriaal wordt een compleet beeld gecreëerd van een museumgebouw dat al sinds de opening aan geliefd is bij bezoekers, kunstenaars en architecten van over de hele wereld.

Tungsten ontwierp voor de tentoonstelling Het gedroomde Museum in samenwerking met beeldend kunstenaar Carlijn Franssen naast een dertig minuten durende film (met camerawerk van Ben Geraerts en Casper Brink), een unieke met ‘zachte bakstenen’ bekleedde ruimte waarin de verhalen te horen en zien zijn die in de afgelopen twee jaar door Carlijn in de rol van verhalenvanger zijn verzameld.


Next ︎